Helium Tips

Tips over helium, heliumtankjes en latex en folieballonnen

Wat is helium?

tips voor helium tankjeHelium is een gas en wordt ook wel eens ‘ballongas’ genoemd. Een geruststellende gedachte; dit gas is niet giftig en ook niet brandbaar of explosief. De leverancier ‘Balloontime’ verzekert ons dat een cilinder ofwel heliumtank van het merk ‘Balloontime’ niet kan exploderen. De heliumtankjes van Balloontime zijn bewezen 100% veilig. Daarvoor zijn de tankjes beveiligd met een gekeurde barst-schijf. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken in een woning waar ook een heliumtankje is opgeslagen, dan zal dit langzaam leeglopen en dus niet exploderen. Je kan dus gerust een heliumbusje of heliumtank thuis bewaren.

Ook als je helium over hebt nadat je enkele ballonnen hebt opgeblazen met helium, kun je dit bewaren. Draai de groene hoofdkraan op het heliumtankje stevig dicht. Je kunt het tankje minimaal een jaar bewaren zonder noemenswaardig verlies van helium.

Praten met een hoog stemmetje verstandig??

Kinderen, maar ook volwassenen vinden het grappig om helium in te ademen en dan met een hoog stemmetje te praten. Een keertje is niet erg, maar wanneer je dit heel vaak doet, is het niet gezond. Adem het dus liever niet in!

Hoeveel helium kan er in een ballon?

Let er op dat je ballonnen niet te groot opblaast, want dan bestaat de kans dat hij knapt. Kijk dus op de verpakking hoe groot de ballon opgeblazen kan worden. Een goed gevulde ballon heeft een ronde vorm. Wanneer de latexballon eruit ziet als een peer dan is hij te groot opgeblazen.

Hoe houd je folieballonnen langer mooi?

Latex en folieballon zijn beiden geschikt om met helium te vullen. Vul je folieballonnen met lucht of met helium, blaas ze op in de ruimte waar ze ook geplaatst worden. Waarom? Lucht zet uit in een warme ruimte en krimpt in een koude omgeving.

Pas dus op wanneer je buiten een folieballon opblaast en later binnen in de warmte zet. De lucht of helium zet dan uit en de ballon kan stuk gaan.

Andersom: een folie ballon die je binnen vult, wordt buiten slap. Haal je de ballon weer binnen, zal de ballon weer uitzetten en er weer mooi uit zien.

Een heliumtank recyclen, inleveren?

Een lege heliumtank kun je het beste inleveren bij de vuilstort van de gemeente. Het kan bij het staalafval ingeleverd worden omdat het geen giftige stoffen bevat. De cilinder is niet geschikt om opnieuw met helium te vullen. De cilinder zelf wordt niet gerecycled maar wel het materiaal.